WordPress е най-популярната платформа за създаване на уебсайтове в света, като над 40% от всички уебсайтове са базирани на нея. Вероятно сте чували за нея и може би разглеждате възможността да използвате WordPress за вашия собствен уеб проект.

В тази публикация ще предоставим кратко обяснение за това какво представлява WordPress, защо е толкова популярен и как можете да започнете да работите с тази платформа.

Какво е WordPress?

WordPress е CMS (Content Management System – система за управление на съдържанието) с лиценз GPLv2, който дава възможност на всеки не само да използва платформата безплатно, но и да редактира кода ѝ, отново безплатно. CMS платформите предлагат административен панел, чрез който управлението на съдържанието, визията и функционалностите на сайта става лесно. Стартиран през 2003 година като блог система, WordPress бързо се разраства и днес се използва за различни типове уебсайтове.

Защо WordPress е толкова специален?

Съществуват множество безплатни CMS системи, но най-популярният избор от години е WordPress. Една от причините за това е, че той разполага с огромна база от безплатни разширения, които могат да се инсталират за добавяне на функционалности към уебсайта. С наличие на около 60 000 безплатни разширения и още десетки хиляди платени такива, WordPress предоставя широка гама от възможности за персонализация. Инсталацията на разширения е лесна и по-достъпна в сравнение с други CMS платформи.

Друга причина за специалността на WordPress е огромната база от теми. Потребителите имат възможност да избират от около 10 000 безплатни дизайна, които могат да персонализират за визията на своя уебсайт. Също така, на разположение са и хиляди платени теми, разработени специално за работа с WordPress. Няма друга CMS платформа, която предлага такъв богат избор от разширения и теми.

Допълнително, WordPress предлага отлични възможности за SEO (Search Engine Optimization – оптимизация за търсещи машини). За всеки уебсайт е от съществено значение да бъде откриваем при търсене в търсачки като Google, а WordPress, в комбинация с подходящо разширение за SEO, улеснява тази задача.

Как да работим с платформата?

Ако сте избрали WordPress за вашия уебсайт, следва да сте подготвили домейн и хостинг и да сте инсталирали платформата. Сега е време да се запознаете с начина, по който да работите с нея. Ето някои важни неща, които трябва да знаете:

Как да достъпите административния панел

Как да добавяте страници и публикации

Как да инсталирате разширения

Влизане в административния панел на WordPress (wp-admin)

След успешната инсталация на WordPress, естествено е да искате да добавите съдържание към своя уебсайт. За целта трябва да достъпите административния панел на своя сайт. Просто въведете адреса на вашия домейн в браузъра, последван от “/wp-admin”.

Това ще ви доведе до формата за вход в панела, където трябва да въведете потребителското си име и парола, които сте използвали по време на инсталацията на платформата.

След успешен вход ще бъдете пренасочени към таблото (Dashboard), което е отправната точка за управление на административния панел. От тъмната лента в ляво можете да управлявате желаните елементи – публикации, страници, визия, разширения и др.

Как да добавя страници и публикации?

В базовата инсталация на WordPress съдържанието е разделено на два типа – страници и публикации. Страниците се използват за информация, която не се обновява често, като например “За нас”, “Контакти”, “Екип” и др. Публикациите са за съдържание, което се обновява редовно и е обикновено организирано в обратен хронологичен ред – от най-новите към най-старите. Те се използват за блогове, новини и други.

Добавянето на страници и публикации е лесно. Просто кликнете на бутона “Страници” или “Публикации”. След това можете да редактирате вече съществуващите, като кликнете върху тях, или да добавите нова страница или публикация, като използвате бутона “Добави нов”.

При създаването на страници и публикации е важно да добавите заглавие и съдържание. При публикациите имате възможност да изберете към коя категория да се свърже публикацията и да зададете основна снимка, която да се показва в различни части на уебсайта в зависимост от избрания от вас дизайн.

Не забравяйте да натиснете синия бутон “Публикувай” или “Обнови”, за да запазите промените си.

Как да добавя разширения (plugins)?

Чрез разширенията (плъгините) можете да добавите различни функционалности към вашия уебсайт. Инсталацията е лесна и се извършва директно през административния панел.

Просто кликнете на бутона “Разширения”. Ще видите списък с всички инсталирани разширения. Чрез бутона “Добави нов” ще влезете в директорията с разширения на WordPress, където можете да търсите и инсталирате нови плъгини.

След като намерите желаното разширение, кликнете на синия бутон “Инсталирай” и изчакайте инсталацията да приключи. След това натиснете “Активирай”, за да го включите.

В зависимост от разширението, може да се появи нов бутон в лявата лента на административния панел, откъдето можете да управлявате настройките му.

Заключение

WordPress е най-популярната CMS платформа в света поради лесната за използване и многобройните възможности, които предлага. Ако се чудите каква система да изберете за създаване на своя уебсайт, WordPress е често правилният избор. В тази публикация обяснихме как да достъпите административния панел, как да добавяте страници и публикации, как да инсталирате разширения и как да работите с тях.